Genel

Kurdele Çiçeği Nedir Nasıl Yetiştirilir?

kurdele bitkisi nedir

Kurdele çiçeğinin anavatanı Afrika ve Asya’nın tropik ve stropik bölgeleri olarak bilinir. Tabiat da yaklaşık 220 çeşidi olan kurdele çiçeğinin agavaceae ailesine mensup olan bir bitkidir. Türkiye’de ise kurdele çiçeği olarak isimlendirilir. Bu bitki türü bulunduğu yere oldukça kolay bir şekilde adapte olur. Yetiştirilmesi kolay olan ve bakımı zahmetsiz bir bitkidir.

Kurdele çiçeği salon bitkisi olarak da yetiştirilir. Don olayı yaşanmayan ılıman bölgelerde istenirse dış mekanda da dikimi yapılabilen ve görünümü sayesinde sevilen bir bitki çeşididir. Yumru kök özelliği olan bitki uzun süre susuzluğa dayanabilir. Yaprakları çok parlaktır, sezon döneminde açan beyaz çiçekleri ile kalıcı çok senelik bitkidir.

Kurdele Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır

Kurdele çiçeği hem görüntüsü hem de kolay bir şekilde bakımı olması nedeniyle pek çok kişinin sevmiş olduğu bitkiler arasında yer alıyor. Bulunduğu ortama kolay bir şekilde uyum sağlayan bu çiçek iç ve dış mekanlar için uygundur.

Kurdele çiçeği aydınlığı sever. Işığı direkt olarak değil dolaylı yoldan almayı ister. Tül arkasında gün ışığını almayı seven kurdele çiçeği bulunduğu ortamda hava akımı ve esintiye maruz kalmaktan hoşlanmaz. Aynı zamanda kalorifer klima soba gibi kaynaklara maruz kalmaması gerekir. Aşırı soğuk ya da çok sıcak ortamlarda çok gelişmez. Herhangi bir cisim ile temas ettiğinde gelişmesi durabilir. Bu nedenle rahat gelişebileceği bir yerde bakılmasında yarar vardır.

Kurdele Çiçeğinin Çoğaltılması Nasıl Olur

Kurdele çiçeğinin çoğaltılması oldukça kolaydır. İster dip sürgünlerden yetişen kollarında oluşan yumruları ayırıp çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. İsterseniz kolların üstünde yer alan yumruları steril edilmiş düz uçlu kesici ile kestikten sonra su içinde biraz bekletip köklenmeye bırakabilirsiniz. Kurdele çiçeği ortam uygun olduğu zamanlarda kolay bir şekilde büyüyen bir bitkidir. Kısa zaman içinde çoğalan kurdele çiçeğinin çoğaltılması çok kolay olduğu için bir yıl içinde birkaç tane kurdele çiçeği yetiştirebilirsiniz.

Kurdele Çiçeğinin Çeşitleri Nelerdir?

kurdele çiçeği çeşitleri

kurdele çiçeği çeşitleri

Kurdele çiçeğinin yaklaşık olarak 220 cinsi vardır. Süs bitkileri yetiştiriciliğinde en önemli cinsleri comosum ve capensi’dir. Diğer bilinen çeşitleri ise borivilianum ve tuberosum’dur. Bu cinslerin yaprakları yeşil ve beyaz renge sahiptir. Kurdele çiçeği Hindistan’ın bazı yerleşkelerinde yeşil yapraklı sebze olarak da tüketilir. Mızrağı anımsatan yapraklara sahip kurdele çiçeğinin yapraklarının her biri kurdeleye benzetildiği için bu isimle anılır.

Kurdele Çiçeğinin Sulaması Nasıl Olmalıdır

Kurdele çiçeğine sulama işlemi yapılırken toprağın nemi kontrol edildikten sonra sulanmalıdır. Yaz mevsiminde daha çok sulama yapılması gereken kurdele çiçeğinin kış mevsiminde sulaması yaz mevsimine göre az olmalıdır. Sulama işlemini yaparken toprağın her yerine eşit olacak şekilde uygulanır. Kurdele çiçeğini sulamak için oda sıcaklığında bekletilmiş ve dinlendirilmiş su verilmesi gerekir. Ayrıca sulama yapılan kabın aynı olmasına da dikkat edilmeli. Çiçeğin kökleri yumru şekle sahip olduğu için suyu uzun süre bünyesinde barındırma özelliğine sahiptir. Bundan dolayı uzun süre susuz kalabilir.

Kurdele Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar

Kurdele çiçeği konumlanmış olduğu yeri çok severse zaman zaman beyaz çiçeklerini açabilir. Kurdele çiçeği cinslerinden biri olan capense çiçek açan bir cinstir. Yaprakları yeşil olan bu cinsin çiçekleri kırık beyaz ya da krem rengindedir.

Kurdele çiçeği yeterli oranda ışık almadığı zaman yeteri kadar beslenemez ve yapraklarında zaman zaman kararma veya solma gerçekleşebilir. Böyle bir durumla karşılaşılması durumunda aydınlık bir yere yerleştirmelisiniz. Ayrıca kurdele çiçeği başka herhangi bir cisme teması söz konusu olduğunda yapraklarında kuruma oluşur. Çiçeğinizin bir cisim ile temas etmediğinden emin olmalısınız.

Kurdele Çiçeğinin Saksısı ve Toprağı Nasıl Olmalıdır

Kurdele çiçeği geliştikçe bir derece daha büyük saksıya yerleştirilmesi gerekir. Çiçeğin kökleri belli bir boya ulaştığında uygun toprakla geniş saksıya dikebilirsiniz. Bu çiçek çeşidi toprak olarak humuslu ve bol lifli toprağı sever. Suyu bünyesinde tutmayan geçirgen özelliği olan süzek taneli ve organik topraklarda daha sağlıklı bir şekilde gelişim gösterir.

Her sene toprak değişimi veya ilave olarak toprak takviyesi yapılabileceği gibi uygun besin ve vitaminler ile de mevcut toprak desteklenebilir. Kurdele çiçeği bulunduğu ortamda havayı temizleyen bir bitkidir. Olduğu ortamın oksijen oranını artırır. Havanın kirlenmesine sebep olan maddeleri emici özelliğe sahiptir. 24 saat içinde havadaki yer alan karbonmonoksiti hızlı bir şekilde emer.

Sigara içilen alanlardaki kirli havayı temizler. Her bitki çeşidinde olduğu gibi kurdele çiçeği de toprak da yer alan vitamin ve mineralleri tüketir. Senede en az bir defa vitamin ya da mineral desteği verilmesi çiçeğin gelişimi açısından önemlidir. Kurdele çiçeğini farklı çiçeklerle yan yana ya da dip dibe koymamanız gerekir. Rahat ve açık alanları seven kurdele çiçeği yaz mevsiminde suya olan ihtiyacını tamamlamak için gün içinde bir ya da iki defa su verilir. Bulunduğu ortam sıcaklığı 12 derecenin altında olmaması gerekir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir