Genel

Paşa Kılıcı Nedir Nasıl Bakılır?

pasa-kilici-nedir

Saksı çiçekleri insanlara pozitif enerji yayar havayı temizleme görevi görür ve bulundukları evlere güzel bir görünüm yansıtır. Fakat bazı çiçek çeşitleri var ki sağlığa olan yararları sebebiyle her evde bulunması gerekir. Paşa kılıcı da bunlardan bir tanesidir.

Peygamber kılıcı çiçeği, paşa kılıcı çiçeği, paşa çiçeği ve kılıç çiçeği gibi isimler ile bilinen bu güzelim bitkiyi daha önce görmüş olabilirsiniz. Bu çiçek çeşidi farklı bölgelerde farklı isimler ile bilinir. İsim olarak hangisini kullanırsanız kullanın bu bitki dünyanın en faydalı saksı çiçeklerinden bir tanesidir. Paşa kılıcının sağlığa olan yararları da bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Paşa Kılıcı Nedir?

Ana vatanı tropik Batı Afrika’da olan paşa kılıcı 18 ile 40 santim arasında uzadığı görülen uzun ince yaprak şeklinde büyüme gösteren dayanıklı ve fazla bakım istemeyen bir bitkidir. Çiçeğin yaprakları üstünde sarı yeşilin farklı tonları karma ve beyaz desenler yer alır.

Asparagaceae ailesinden gelen bu çiçeğin farklı çeşitleri olduğu biliniyor. Birçok bireyin evinde paşa kılıcını yetiştirmesinin ana nedenlerinden bir tanesi fazla bakım istememesidir. Paşa kılıçları hem ev ortamında hem de doğada yetişebilen bir bitkidir. Susuz bir ortamda yaşayabilir ve oldukça dayanıklıdır.

Paşa Kılıcı Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

paşa kılıcı bakımı Nasıl Yapılır

paşa kılıcı bakımı

Paşa kılıcı çiçeği neredeyse hiç bakım gerektirmeyen bir çiçek desek yanlış bir ifade olmaz. Ev ortamında yetiştirirken en çok yapılan hatalardan bir tanesi bu çiçeğe fazlaca su verilmesidir. Bu bitkide gelişiminin etkilenmiş olduğu en büyük faktör sudur. Gereğinden fazla suya ihtiyaç duymadığı için aşırı şekilde su verilmesi nedeniyle çürüme yapabilir.

Direkt olarak güneş ışığında hayatta kalabilmiş olsalar da paşa kılıcı çiçekleri için nispeten güneşli olan bir ortam daha uygundur. Ayrıca karanlık köşelerde ve pencere önlerinde de büyüyebilen bir çiçektir. Paşa kılıcı çiçeği en kolay çoğaltılabilen çiçeklerdendir. Çiçek saksıdaki ilk senesini doldurduktan sonra ikinci yılına girdiğinde bahar ayında yeni çıkan filizler kökleri ile beraber alınarak başka bir saksıya nakledilebilir.

Paşa Kılıcı Çiçeğinin Yararları Nelerdir?

Paşa kılıcı çiçeğinin yararları bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu çiçek çeşidi en iyi hava temizleyicidir. Ayrıca eşsiz ve harika bir görünüme sahiptir. Bulunduğu ortamda karbondioksit seviyesini düşürür benzen formaldehit ksilen ve toluen gibi zararlı kanserojenleri hızlı bir şekilde emerek oksijen seviyesini yükseltir. Paşa kılıcı çiçeği gece boyunca devamlı olarak oksijen salınımı yaptığı ifade ediliyor.

Paşa Kılıcı Çiçeğinin Herhangi Bir Zararı Var mıdır?

Paşa kılıcı ya da diğer bir adıyla peygamber kılıcı çiçeği ev ortamında yetiştirilmesi güvenlidir. Fakat ağız yolu ile tüketildiklerinde hafif şekilde toksiktirler. Yaprakları büyük oranda tüketildiği zaman dilin şişmesine ve uyuşmasına sebep olur. Ayrıca 2017 senesinde yapılan bir çalışmada bu çiçeğin hayvanlar üzerindeki etkisini görebilmek için farelere paşa kılıcı özü verildi. Bu deney sonrasında peygamber kılıcı çiçeğinin denek hayvanlarda herhangi bir olumsuz etki etmediğini ve deneyde 24 saat sonra herhangi bir ölüm olmadığını gözlemledi.

Paşa kalıcı görünüm itibarıyla oldukça hoş bir görünümü vardır. Ayrıca havadaki tüm zararlı kanserojen maddelerini emer ve karbondioksit oranını düşürür. Fazla bakım gerektirmeyen bu bitkiye evinizde yer açmanızın herhangi bir sakıncası yoktur.

Paşa Kılıcı Özellikleri

paşa kılıcı Özellikleri

paşa kılıcı Özellikleri

Paşa kılıcı 18 ile 20 santim uzunluğuna kadar değişen sert kılıç benzeri yapraklara sahiptir. Bu bitkilerin rengi zaman zaman değişebilir fakat birçoğunun yeşil bantlı yaprakları ve genellikle sarı bir kenarları vardır. Paşa kılıcı çiçeğinin büyümesi oldukça kolaydır ve o kadar dayanıklıdır ki ölmesi neredeyse imkansız diyebiliriz.

Yetiştirilme ortamında çok parlak ışıkta ya da karanlık köşelerde gelişim gösterebilir. Bir başka ifade ile iç mekan ışığında yavaş bir şekilde büyür ama ışığa maruz kalmasının artması ve birkaç saat direk olarak güneş alması halinde gelişmesi hızlanır. Saksı değişimi ve dikim işlemi için en ideal zamanlar ise ilkbahar aylarıdır. Peygamber kılıcı çiçeği aslen Afrika’nın kurak çöllerine özgü olduğundan özellikle kış dönemlerinde fazla suya ihtiyacı olmaz.

Paşa Kılıcı Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bakımını yaptığınızda ya da ihmal ettiğinizde paşa kılıcında meydana gelen iki değişim size izlemeniz gereken yol hakkında bilgi verebilir. Bunlardan bir tanesi yapraklarındaki gözle görünen değişimidir. Eğer yapraklarda kahverengiye dönen bir renk oluşuyor ise ve yaprakların yumuşadığını fark ederseniz bu fazla su verdiğiniz anlamına gelir. Eğer az oranda su verdiyseniz de yapraklarındaki damlalar belirginleşir ya da kırışmaya başlayabilir.

Bu bitki için yeterli su hakkında bilgi için  paşa kılıcının yapraklarını inceleyebilirsiniz. Paşa kılıcı iç mekanlarda yetiştirilmek üzere yaygın olarak tercih edilen bitkidir. Ortalama olarak 3 santim genişliğinde yaprakları vardır ve yaprakların üst kısmında grimsi silik çizgiler yer alır. Paşa kılıcını budamak için en iyi zaman büyüme mevsimidir. Genel olarak ilkbahar ve yaz aylarıdır. Sezon haricinde budama yapabilirsiniz fakat budama bitkiyi strese sokacağından dolayı büyüme döneminde iken yapılması en iyisidir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir